Suomalaisten ravitsemussuositusten lähtökohtana on suomalaisten terveys ja kansallinen ruokakulttuuri

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa esitetyt luvut kuvaavat tärkeimpien ravintoaineiden kuten rasvojen, proteiinien, vitamiinien ja kivennäisaineiden suositeltavaa saantia. Koska ravintoaineiden yksilöllinen vaihtelu voi olla huomattava, on suositusluvut laskettu keskimääräisen tarpeen ja sen hajonnan perusteella niin suureksi, että se vastaa koko terveen, kohtalaisesti liikkuvan väestön tarvetta. Ravintoainesuositukset edustavat suositeltavaa saantia pitkähköllä aikavälillä, esimerkiksi kuukauden aikana.

Suositukset soveltuvat kuitenkin myös sellaisenaan tyypin 2 diabetesta sairastaville tai henkilöille, joilla verenpaine tai veren rasva-arvot ovat koholla. Suositukset on tarkoitettu käytettäviksi joukkoruokailun suunnitteluun sekä ravitsemusopetuksen ja -kasvatuksen perusaineistona. Niitä voi käyttää myös ohjeellisesti arvioitaessa esimerkiksi tutkimuksissa tai joukkoruokailussa ryhmien ja joukkojen ruoankäyttöä ja ravintoaineiden saantia. Ne soveltuvat vain varauksellisesti yksilöiden ravitsemusneuvontaan, sillä yksiöiden ravinnon tarpeen vaihtelut ovat suuret.

Ruokasuositus havainnollistaa ravitsemustavoitteita


Ruokatason suositukset korostavat terveyttä edistävän ruokavalion kokonaisuutta ja säännöllisten, jokapäiväisten valintojen merkitystä. Yksittäinen elintarvike tai ravintotekijä ei yleensä sinällään selvästi heikennä tai paranna ruokavalion ravitsemuksellista laatua. Hyvä ruoka on maukasta, monipuolista ja värikästä. Ruokaa syödään sopivasti niin, että energian saanti vastaa kulutusta. Yksittäisten ravintoaineiden tarkkailu on tarpeetonta.

Kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulee syödä runsaasti, ainakin 500 g päivässä. Myös peruna kuuluu päivittäiseen ruokavalioon. Vähäsuolaista täysjyväleipää ja muita täysjyväviljavalmisteita on suositeltavaa syödä päivittäin. Rasvattomia ja vähärasvaisia nestemäisiä maitovalmisteita on hyvä juoda päivittäin noin puoli litraa ja ruokavaliota voi täydentää vähärasvaisella ja vähäsuolaisella juustolla. Kalaa tulisi syödä 2-3 kertaa viikossa. Punaista lihaa (nauta, sika, lammas) ja lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 g (kypsäpaino) viikossa ja niistä suositaan vähärasvaisia ja -suolaisia vaihtoehtoja. Leivälle kannattaa sipaista kasviöljypohjaista rasiamargariinia tai levitettä. Salattiin kuuluu öljypohjainen kastike. Suositeltava ruokavalio sisältää vain vähän sokeria ja suolaa.

Hyvää ruokavaliota havainnollistetaan ruokakolmiolla ja lautasmallilla. Ne sopivat eri käyttötarkoituksiin ja täydentävät toisiaan neuvonnassa ja opetuksessa. 


/files/images/vrn/2014/ruokakolmio_vaaka_tekstit.jpg : 11Kb   /files/images/vrn/2014/lautasmalli_vaaka.jpg : 11Kb
    
 

Ravitsemussuosituksia eri vuosilta


Ravitsemustavoitteet heijastavat aikaansa. Runsas energian saanti oli välttämätöntä vuosisadan alkupuolella. Nyt ruokavalion keventäminen on perusteltua.

Energiaravintoaineiden ja suolan saantisuositukset Valtion ravitsemusneuvottelukunnan vuosina 1987, 1998, 2005 ja 2014 julkaisemien ravitsemussuosituksien mukaan.

/files/images/vrn/2014/kansikuva.jpg : 11Kb    

Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 (pdf, 1,9 Mt) 3.korjattu versio 

2. versiossa on tehty joitakin pieniä painovirhekorjauksia liitteissä 4, 5 ja 6. Korjatut kohdat näkyvät taulukoissa tummemmalla pohjalla. Lisäksi sivulla 32 olevaan taulukkoon on lisätty semi-vegetaarinen ruokavalio. 3. versioon on tarkennettu D-vitamiinivalmisteiden käyttösuosituksia.

Ruokakolmiosta ja lautasmallista on tehty 50 x 70 cm:n kokoiset Terveyttä ruoasta-julisteet, joiden mallit ovat alla.

Sekä suosituksia että julisteita voi tilata painettuina osoitteesta http://verkkokauppa.juvenesprint.fi .

Suosituskirjan (60 s.) hinta on 18 euroa/kpl (sis alv) ja julisteiden hinta 5 euroa/kpl (sis alv).

Huom. Aineiston lähettämisestä peritään lisäksi lähetyskulut.

 Kuvia ruokakolmiosta ja lautasmallista voi ladata  Kuva-arkistosta

/files/images/vrn/2014/ruokakolmio_teksteilla.jpg : 11Kb

Ruokakolmio-juliste

 
  /files/images/vrn/2014/lautasmalli_teksteilla.jpg : 12Kb

 Lautasmalli-juliste

  *******************************************************************************************

Vanhoja ruokamalleja

lautasmalli.pieni.gif

Lautasmalli (1998)

ruokakolmio.pieni.gif  

Ruokakolmio (1998)

ruokaympyra.pieni.gif  

Ruokaympyrä (1998)

%MCEPASTEBIN%

Suositukset: